Una dintre cele mai importante functii ale acestui sistem este productia, circulatia si reabsorbtia lichidului cefalorahidian sau cerebrospinal.
Creierul si intregul sistem nervos se dezvolta, traieste si functioneaza in interiorul sistemului craniosacral care este deseori comparat cu un sistem hidraulic semi-inchis deoarece se dezvolta in interiorul Dura Mater – membrana care acopera creierul si maduva spinarii.
Variatiile de presiune exercitate asupra Dura Mater, aparute datorita secretarii si reabsorbiei lichidului cefalo-rahidian au dat nastere ritmului cranio-sacral. Acest ritm subtil, diferit de ritmul respirator si cel cardiac, este perceptibil la toate nivelele corpului, dar indeosebi la nivelul craniului si al coloanei vertebrale datorita miscarii oaselor craniene, miscare datorata variatiilor de presiune ale lichidului cefalo-rahidian.
Cum functioneaza terapia cranio-sacrala?
Uneori viteza cu care este secretat lichidul cerebrospinal este diferita, procesul de reabsorbtie al acestuia dand astfel nastere unor tensiuni la nivelul invelisului Dura Mater. Aceasta slaba coordonare a celor 2 procese fiziologice va creea in timp in organism diferite disfunctii.
Terapia cranio-sacrala prin atingeri de numai 5 grame (echivalentul unei monede de 50 bani) se adreseaza direct acestor tensiuni acumulate eliberandu-le, restabilind astfel echilibrul normal al corpului.
Prin pozitionarea mainilor la diferite nivele ale corpului terapeutul va elibera pacientul de toate tensiunile aparute la nivelul sistemului cranio-sacral sau al fasciei musculare cu care acesta este in stransa legatura.
Cui se adreseaza terapia cranio-sacrala?
Terapia cranio-sacrala se adreseaza atat persoanelor cu afectiuni cronice (dureri cronice de gat si spate, deteriorare a functiilor de coordonare motorie, migrene si dureri de cap etc), cat si persoanelor care vor sa isi mentina o stare generala foarte buna, actionand astfel preventiv.
De terapia cranio-sacrala pot beneficia toate categoriile de varsta, de la nou nascuti pana la varsta a treia.
Cand este recomandata aceasta terapie?
Terapia cranio-sacrala este recomandata atat persoanelor care sufera de diferite afectiuni cat si persoanelor interesate de a-si mentine o stare de sanatate buna.
Actionand holistic asupra tuturor sistemelor si a intregului organism uman, terapia cranio-sacrala este recomandata in afectiuni dintre cele mai diverse.
Efectele sale terapeutice au fost demonstrate in afectiuni precum:
- migrene si dureri de cap
- dureri cronice de gat si spate
- deteriorare a functiilor de coordonare motorie
- colici
- autism
- disfunctii ale sistemului nervos central
- probleme ortopedice
- accidente traumatice ale creierului si maduvei spinarii
- scolioza
- boli ale copilariei
- dificultati emotionale
- dificultati de invatare
- oboseala cronica
- depresie
- probleme legate de stres si tensiuni nervoase
- disfunctii ale tesutului conjunctiv
- disfunctii ale articulatiei temporomandibulare
- boli neurovasculare
- boli ale sistemului imun (cu imunitate scazuta sau crescuta)
- stres posttraumatic
- disfunctii postchirurgicale.
Care este durata unei sedinte de terapie?
Ca in orice terapie manuala durata fiecarei sedinte difera de la un pacient la altul in functie de afectiunea cu care se prezinta, de vechimea acesteia si de alti factori asociati.
In medie durata unei sedinte este de aproximativ 60 de minute dar in functie de factorii amintiti mai sus durata sedintei poate varia intre 60 de minute si 120 minute sau chiar mai mult…
Terapia cranio-sacrala la copii
Tratamentul aplicat copiilor si, in special, nou-nascuţilor, este extrem de eficace si de important atat din punct de vedere fizic, cat si la nivel emoţional. Din punct de vedere fizic, trebuie sa ne gandim prin ce faze trebuie să treaca si cată presiune se exercita asupra lui, fiind impins de contractiile uterine din momentul nasterii, iar daca nasterea a fost grea şi au existat complicaţii sau a fost necesara utilizarea forcepsului ori a altor aparate pot aparea deformări craniene.
In functie de îndemanarea terapeutului craniosacral, primul tratament se poate realiza la cateva minute dupa nastere. Cu cat nou-nascutul este mai mic, cu atat mai experimentat trebuie să fie terapeutul. Activitatea sistemului craniosacral este extrem de subtila, dar devine mai aparenta pe masura trecerii orelor de viata în afara uterului. Pentru a fi sigur de ceea ce face, terapeutul craniosacral trebuie sa perceapa ritmul cranio-sacral al nou-nascutului. Terapia cranio-sacrala poate corecta imediat si permanent problemele sistemului cranio-sacral.
Terapia cranio-sacrala nu se adreseaza doar nou-nascutilor si copiilor mici, ci tuturor copiilor, indifferent de varsta sau dezvoltare dar pentru aceasta este nevoie de crearea unor conditii special, adaptate varstei.
Astfel terapia trebuie sa se desfasoare intr-un mediu mai putin conventional care sa semene cat mai putin cu un cabinet medical pentru a creea un mediu placut si sigur pentru copil. Durata unei sedinte de terapie va fi mai scurta in cazul copiilor.
Aplicabilitatea terapiei cranio-sacrale in bolile copilariei este foarte mare, astfel ea a fost cu success utilizata in afectiuni precum:
- alergii respiratorii si nu numai
- colici
- disfunctii de invatare si dislexie
- problem psihologice
- sindrom Down
- paralizie cerebrala (in special spastica)
- atacuri de apoplexie
- autism
- scolioza
- probleme ortodontice
- strabism.
Terapia cranio-sacrala la varstnici
Aplicabilitatea terapiei cranio-sacrale este aproape fara limite, pentru ca vizeaza, in primul rand, sistemul nervos central, dar şi pentru faptul ca efectul este holistic (asupra corpului ca un tot unitar). Terapia cranio-sacrala ii ajuta pe cei care îmbatranesc, care devin mai rigizi, mai fragili sau isi pierd memoria, acestia devenind mai agili şi mai mobili, acumuland mai multă energie şi dand dovada de un intelect şi o memorie imbunataţite.
Terapia cranio-sacrală ajuta, de asemenea, la combaterea retenţiei de lichide si imbunatateste rezistenta la raceli, gripe etc. S-au obţinut rezultate remarcabile si in cazuri de Alzheimer.
Ar fi ideal ca pacientii in varsta sa fie trataţi o dată sau de doua ori pe luna, de catre un terapeut cranio-sacral competent. In plus, membrii de familie pot fi pregatiţi in anumite tehnici simple, astfel incat să poata aplica terapia cranio-sacrala persoanelor mai în varsta, cel puţin de trei ori pe saptamana.