Osteopatia viscerală

Osteopatia viscerală este o ramură a osteopatiei care are în vedere viscerele: organele interne împreună cu membranele lor. Din diverse motive, organele se deplasează și nu-și mai pot exercita corect funcțiile. Astfel apar în corp tensiuni sau chiar dureri, care nu trebuie lăsate să se adâncească.
osteopatia viscerala masajul clasic

În osteopatia viscerală se aplică tehnici de terapie manuală organelor interne ale corpului și, prin urmare, se tratatează o gamă largă de afecțiuni. Scopul este îmbunătățirea mișcării organelor și ameliorarea tensiunii din organism, facilitând funcționarea și capacitatea sa „naturală” de a se vindeca.

Ce sunt viscerele?

Viscerele se referă la organele din corp și membranele lor moi. Viscerele au suprafețe alunecoase și sunt atașate de pereții cavităților corpului și de coloana vertebrală prin ligamente. Ori de câte ori coloana vertebrală se mișcă și organele atașate de ea trebuie să se miște. Organele interne trebuie să permită trunchiului să se îndoaie și să se răsucească, iar diafragmei să se miște în timpul respirației. Organele se mișcă în moduri care sunt determinate de ligamentele lor de susținere. Adeziunile si tensiunile pot altera sau restrânge aceste mișcări și stresează organele.

Dacă viscerele tale nu se pot mișca corect, vor crea rigiditate sau durere în altă parte a corpului. Poți auzi „scârțâituri” și poți simți durere la mișcarea normală, semn că tensiunea asupra corpului tău este din ce în ce mai mare și poți fi în pericol.

Restricțiile viscerelor

Restricțiile viscerale sunt reflectate în postura ta. Atunci când un organ nu se mai poate mișca normal, se creează puncte anormale de tensiune pe care corpul tău trebuie să se miște acum. Acest lucru se întâmplă treptat și poți realiza doar atunci când cineva îți spune că nu mai stai drept și observi că ai corpul mai înțepenit și unele mișcări sunt dificile.


„Corpul îmbrățișează leziunea și urmează țesuturile”

— Osteopatia viscerală

Aceasta înseamnă că o persoană va arăta ca și cum ar încerca să se înfășoare în jurul zonei tensionate. De exemplu, când ai tensiune în partea din față a corpului, te face să te apleci înainte. Când tensiunea este într-o parte, te face să te răsucești spre acea parte.

Există multe moduri în care restricțiile viscerale pot apărea:

  • După o intervenție chirurgicală, pe măsură ce rana se vindecă, aceasta poate forma zone strânse cu cicatrici. Cicatricea poate fi profundă și, deoarece este nevoie de luni sau chiar de un an pentru a se forma, adesea trece neobservată.
  • Infecțiile bacteriene sau virale, precum pneumonia sau gripa, pot afecta organele și membranele la nivel celular. Pacienții sunt adesea surprinși în timpul tratamentului să simtă senzații pe care și le amintesc de când erau bolnavi cu mult timp în urmă.
  • Viscerele pot fi rănite dacă corpul tău suferă traume, cum ar fi un accident de mașină. Șocul de la centura de siguranță poate trece prin piept și poate fi simțit în stomac, inimă și rinichiul stâng.
  • Este posibil să te fi născut cu un organ afectat sau cu o afecțiune cum ar fi sclerodermia. Chiar dacă această afecțiune poate fi netratabilă, este de obicei posibil să tratezi alte zone pentru a-ți îmbunătăți sănătatea generală și pentru a te ajuta să compensezi mai ușor.

Ce tratează osteopatia viscerală

Osteopatia viscerală tratează o gamă largă de afecțiuni, cum ar fi:

  • Dureri de cap și migrene
  • Durere și tensiune din cauza cicatricilor
  • Probleme digestive, cum ar fi balonarea, constipația, greața și refluxul acid
  • Probleme urologice, cum ar fi durere pelvină, fibrom uterin, endometrioză, probleme de prostată și incontinență urinară
  • Probleme care afectează copiii, cum ar fi vărsături persistente, gastrită și colici la sugari
  • Probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietate, dureri posttraumatice, stres

Contraindicații ale osteopatiei viscerale

Chiar dacă osteopatia viscerală implică tehnici manuale blânde, există și situații în care acestea nu sunt potrivite și pot agrava anumite leziuni, din cauza riscului de afectare a coloanei vertebrale sau a oaselor. Este posibil să nu fii potrivit pentru osteopatie dacă ai:

  • osteoporoză
  • anumite forme de cancer
  • artrită
  • fracturi osoase
  • hemofilie
  • afecțiune de coagulare a sângelui tratată cu medicamente specifice

Pentru afecțiunile enumerate mai sus este important să continui tratamentul recomandat de medicul tău.

Terapie prin osteopatia viscerală

Osteopații sunt instruiți să găsească zone care se simt excesiv de tensionate sau vulnerabile. Facem acest lucru prin examinarea posturii, cunoașterea stilului de viață și al istoricului medical.

Odată ce am devenit buni ascultători cu mâinile noastre, putem urmări tiparul de tensiune din cadrul sistemului. Dacă ne amintim că forma și funcția sunt interdependente, atunci aceste tensiuni au sens. Corpul se va orienta în jurul tiparelor de tensiune pe care le deține și putem urmări asta.

Apoi prin palparea zonelor corpului care prezintă semne de efort, putem alege tehnicile eficiente potrivite ție pentru a restabili mișcarea naturală a corpului și sănătatea sa.

Desigur, dacă considerăm că există o afecțiune mai gravă, atunci ești trimis la medicul specialist.

Osteomedicare

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Terapii Osteomedicare

Îți datorezi momente fără durere

Misiunea noastră este de a fi aliatul tău în menținerea sănătății tale zi de zi

ro_RORO