Masajul clasic. Masajul chinezesc

“Omul ca parte componenta a naturii vii, trebuie sa se adapteze mereu succesiunii anotimpurilor pentru a putea supravietui. Daca nu se va adapta sau daca energia sa vitala este prea slaba, atunci cele sase energii externe- Vantul, Arsita, Caldura, Seceta, Umezeala, Frigul – ii vor influenta starea de sanatatii, provocand bolile.” (Tratatul despre Interior – Nei Tzin Sec III I.Hr)
masaj terapeutic osteopatia

In medicina Chineza ca si in multe alte traditii, sau Ayurveda, omul este tratat ca un intreg, iar tratarea acestuia are o cale mai lunga, spre deosebire de medicina alopata, care trateaza organul in sine, fara a cauta cauza ce a provocat dezechilibrul acestuia.

Ignorand energiile biologice sau ignorandu-le in mod constient, nu poate fi inteleasa esenta nici unei practici vindecatoare si, prin urmare, nu pot fi atinse rezultate pozitive. Omul viu se deosebeste de cel neviu in primul rand prin prezenta energiilor biologice, care leaga intr-un sistem unic toate functiile organismului.

In China Antica aceste energii erau denumite “ci” si erau studiate ca substrat material al intregului univers.

Toate procesele care au loc in organismul uman sunt subordonate legilor cosmice.

Este mai presus de orice indoiala ca Omul este alcatuit dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, Principiul Unic, Absolut de nepatruns. Daca se incalca legile Cosmosului se tulbura Echilibrul proceselor energetice, iar urmarile isi vor face simtita prezenta la diverse niveluri la Om.
Acesta se imbolnaveste, iar in destinul sau, ceva nu este in ordine.

Masajul ca mijloc de tratament, are rolul de a regla starea energetica a pacientului si daca se ignora proprietatile si legile acestui sistem complex, eficienta masajului va fi nula.

Ocupandu-se de restabilirea ordinei armoniei organismului, practica vindecarii era astfel aplicatia cea mai directa a principiilor filozofice si conceptiilor religioasa a lumii antice Orientale. Chiar si in zilele noastre, succesul in practica terapeutica depinde, inainte de orice altceva, de orientarea spre aceste adevaruri eterne, imuabile.

Masajul trebuie practicat in perioada optima, corespunzatoare scopurilor sale – perioada maximei activitati a unuia dintre cele 12 meridiane perechi.

Perioada in care se efectueaza masajul chinezesc, determina si alegerea tipului de meridian: in perioada cand sunt active meridianele Yang este contraindicata actionarea pe un meridian Yin.

In perioada masajului, se vor combina numai energiiile acelui meridian. Astfel, este necesar sa tinem cont de intervalul de activitate a meridianului, care depinde de anotimp. Durata intervalului este de doua ore (atat la meridianele diurne cat si la cele nocturne) numai in perioadele echinoctiului de primavara si de toamna, cand noaptea este egala ca durata cu ziua. Acest echilibru este insa relativ, intrucat trebuie tinut cont si de latitudinea geografica a locului.
Daca tinem cont de faptul ca perioada masajului poate varia intr-un interval de 40 de minute, atunci cunoasterea cu exactitate a timpului astronomic al latitudinii si a locului nu ne va permite sa gresim in alegerea meridianului si a procedeului de masaj.

Conceptia tactica a sedintelor de masaj trebuie corelata cu fazele Lunii. Mentionam ca in timpul lunii crescatoare, in primul si al doilea patrar, pana la luna plina, energiile Yang cresc si ating cota maxima. In timpul Lunii descrescatoare, in faza a treia si a patra, pana la Luna noua, creste energia Yin.

Orice sedinta de masaj incepe mai intai cu intensitati mici, care  cresc apoi progresiv, dupa care iarasi descresc spre sfarsitul sedintei. In timpul unei sedinte de masaj sunt contraindicate pauzele, sau amanarea unor procedee pe a doua zi.

Masajul chinezesc este indicat atat la persoanele foarte tinere (si aici ne referim la copii), cat si la cele varstnice. Aceste doua categorii de varsta fiind sensibile, cu o nevoie de revitalizare intr-un mod bland si neintruziv.  

Ca si contraindicatii ale masajului, sunt zonele traumatizate sau zonele direct dureroase.

Masajul este contraindicat in traumatisme ligamentare si  contuzii ale tendoanelor.

Leziunile coloanei vertebrale necesita o examinare amanuntita, deoarece in lipsa unui diagnostic clar, efectuarea masajului este contraindicata.
 

(A.V. Taubert “Masajul chinezesc clasic”)

Programeaza o sedinta la Osteomedicare de masaj clasic prin apasarea butonului de mai jos

Paul Caradan

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Terapii Osteomedicare

Îți datorezi momente fără durere

Misiunea noastră este de a fi aliatul tău în menținerea sănătății tale zi de zi

ro_RORO