Masajul clasic. Efectele masajului

Actiunea masajului asupra corpului omului, indiferent de manevra folosita, este in primul rand mecanica, directa asupra pielii si indirecta asupra tesuturilor din profunzime sau la distanta de la locul masat, cand se vorbeste de masaj reflexogen.
masaj relaxare barbat

Poate te -ai intrebat cum actioneaza masajul si care sunt efectele masajului asupra organismului. Din acest articol vei afla in amanunt zonele organismului unde masajul are efect.

Efectele masajului sunt impartite in efecte imediate si efecte tardive. Efectele imediate au o durata scurta, dispar repede, iar cele tardive, care se produc lent, persista in locul unde s-a efectuat manevra sau la o mai mica sau mai mare distanta – asa cum este in masajul reflexogen.

In functie de felul masajului (general sau partial), de manevrele folosite (neteziri, framantari, bateri etc.), efectele sunt diferite: excitante, stimulante, calmante, relaxante, etc.

Daca in urma cu cateva decenii masajul se practica in mod empiric, experienta maseurului avand un rol deosebit in obtinerea unor rezultate, astazi, o astfel de practica terapeutica este nelipsita din clinicile de chirurgie, ortopedie, reumatologie, recuperare, dar mai ales in cabinetele de medicina sportiva.

Masajul clasic se practica metodic, pe baze stiintifice.

In randurile care urmeaza vom mentiona cum actioneaza masajul la nivelul unor structuri anatomice si care sunt efectele masajului.

Efectele masajului asupra pielii:

 • ii imbunatateste consistenta, elasticitatea si mobilitatea;
 • o curata de celulele cornoase provenite in timpul descuamarii si stimuleaza cresterea celor tinere;
 • o curata de impuritati;
 • influenteaza favorabil functiile sale secretorii, prin deschiderea canalelor sudoripare si a celor prin care se elimina sebumul;
 • produce o vasodilatatie locala (pielea se inroseste); manevrele foarte energice cresc temperatura pielii cu 1 grad C si chiar mai mult;
 • prin netezirea pielii, se actioneaza asupra terminatiilor nervoase senzitive, obtinandu-se, in felul acesta, efecte calmante:
 • masajul relaxeaza tesuturile subiacente, bogate in fibre senzitive;
 • prin netezire se scade tensiunea muschilor, uneori la jumatate;
 • manevrele profunde cresc presiunea tisulara, pe care o dubleaza la nivelul muschilor;
 • masajul actioneaza asupra unor zone reflexogene situate pe piele, influentand, pe cale reflexa, functiile unor organe.

Efectele asupra tesutului subcutanat

Ii creste supletea si amelioreaza circulatia sangelui la acest nivel. Cea mai eficienta manevra pentru tesutul subcutanat este netezirea ceva mai energica.

Efectele asupra tesutului conjunctiv

 • ii reface elasticitatea si supletea;
 • imbunatateste circulatia sangelui la acest nivel;
 • stimuleaza resorbtia produselor din jurul leziunilor, cu refacerea mai rapida a tesuturilor respective si grabeste formarea cicatricelor, combate retractiile musculare, redorile etc., fenomene intalnite cu ocazia unor accidente la sportivi sau postoperator cu imobilizari indelungate.

Efectele asupra circulatiei sangelui si limfei

 • accelereaza circulatia sangelui in arteriole cu cresterea cantitatii de oxigen la nivelul tesuturilor si cu eliminarea mai rapida a deseurilor toxice provenite din activitatea muschilor;
 • creste frecventa batailor inimii;
 • impinge sangele venos spre inima, usurandu-i in felul acesta, munca;
 • activeaza circulatia limfei din caile limfatice (manevrele energice maresc de 20 de ori circulatia limfei), cu o resorbtie mai rapida a lichidelor interstitiale si a edemelor, care comprima vasele de sange si trunchiurile nervoase;
 • masajul indelungat la nivelul membrelor paralizate dubleaza debitul local, cu cresterea volumului respectivelor arteriole;
 • masajul profund pe suprafete mari de piele produce cresterea tensiunii arteriale (maxima cu 20-30 mm coloana de mercur si minima cu 10 mm).

Efectele asupra sistemului nervos

Trebuie stiut ca pielea are aceeasi origine embrionara ca si sistemul nervos. Aceasta „solidaritate” explica unele modificari la nivelul pielii (anestezii, parestezii, hiperestezii) aparute cu ocazia unor suferinte ale sistemului nervos.

Actiune

 • masajul exercita terminatiile nervoase din piele, din muschi, din tendoane si din articulatii, manevrele energice avand efecte stimulatoare, iar cele blande calmante;
 • manevrele foarte energice, executate pe anumite zone ale pielii, sunt transmise centrilor nervosi superiori, de unde sunt retransmise, pe cale reflexa, unor organe (masajul reflexogen);
 • masajul general, bine executat, produce o buna dispozitie, o senzatie de relaxare, destindere, motiv pentru care este indicat pentru tratamentul asteniei si stresului.

Efectele masajului asupra tesutului muscular

Masajul excita terminatiile nervoase nu numai pe cele din piele, ci si pe cele din muschi, fascii, aponevroze si tendoane. Masajul muschilor pe regiuni, grupuri sau segmente nu lipseste din arsenalele medicului si maseurului sportiv.

Actiune

 • masajul muschilor le creste excitabilitatea, conductibilitatea, contractabilitatea si le dezvolta elasticitatea;
 • manevrele usoare si lente relaxeaza muschii obositi si contractati;
 • framantatul activeaza circulatia la nivelul venelor mici si capilalelor, marind volumul celor de rezerva, cu cresterea circulatiei locale a sangelui si limfei;
 • intensifica procesele metabolice locale, accelereaza circulatia sangelui si refacerea rezervelor de glicogen.

Pentru obtinerea celor mai bune rezultate, muschii ce urmeaza a fi masati trebuie sa fie in repaus complet, iar subiectul relaxat.

In muschiul inactiv (relativ), sangele si limfa stagneaza, celulele grasoase devin voluminoase, tesutul fibros se dezvolta mult, ca ulterior sa se instaleze atrofia si degenerescenta musculara.

Intr-un muschi activ, procesele amintite nu au loc. Pe un astfel de muschi, masajul este foarte benefic, mai ales cand la nivelul sau au survenit traumatisme usoare, cum sunt rupturile. Fibra musculara epuizata devine dureroasa si incapabila de a se mai contracta.

Muschii antrenati, intalniti la sportivii de performanta, pot realiza cu usurinta un efort crescut, urmare a masajului.

Masajul muschilor la sportivi se recomanda pentru cresterea rezistentei organismului la efort, pentru o mai buna adaptare la efort, pentru impiedicarea acumularii locale de produse reziduale toxice, etc.

Pentru sporturile grele, de mare efort, se recomanda un masaj special, pentru pregatirea muschilor.

Masajul efectuat in timpul pauzelor combate contracturile si asuplizeaza muschii, iar cel efectuat dupa terminarea probei inlatura oboseala si contribuie la o refacere mai rapida.

Manevre de masaj

„Masajul – spunea unul dintre marii nostri specialisti, profesorul universitar Adrian Ionescu – este ansamblul de actiuni sistematice, manuale sau mecanice, exercitate, asupra partilor moi ale corpului, capabile sa produca efecte fiziologice si terapeutice utile organismului.” Si aceste efecte sunt produse de tot felul de miscari si manevre care, imbinate armonios, pot avea rezultate foarte bune. La o asemenea maiestrie se ajunge dupa ani multi de practica.

Manevrele folosite au diferite denumiri, sugestive, in legatura cu miscarile executate sau efectele lor asupra structurilor masate.

Multa vreme au fost folositi termeni francezi care, ulterior, aveau sa fie inlocuiti cu termeni romanesti.

Si anume: netezirea, frictiunea, framantatul, baterea si vibratia. In timpul masajului, specialistul leaga manevrele unele de altele, le imbina armonios, schimbarea lor fiind greu sesizabila de subiect. Aceste manevre pot fi executate cu viteze, presiuni si sensuri diferite, in functie de indicatii si de efectele scontate.

Experimenteaza efectele masajului la o sedinta de terapie.

Paul Caradan

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Terapii Osteomedicare

Îți datorezi momente fără durere

Misiunea noastră este de a fi aliatul tău în menținerea sănătății tale zi de zi

ro_RORO