De ce sa faci evaluarea nutritionala inițială? Deoarece relatia cu mancarea si kilogramele reprezinta o relatie personala si extrem de intima, evaluarea initiala este momentul 0 in care incep sa contruiesc puntea in relatia cu clientul din cabinet.
Cand are loc evaluarea nutritionala initiala ?
Evaluarea initiala are loc la prima intalnire (prima sedinta) in care eu, cu ajutorul clientului, culeg toate informatiile necesare de care am nevoie in crearea celei mai bune strategii de nutritie – dieta si stil de viata- pentru persoana cu care lucrez.
Cu riscul de a ma repeta, tind sa aleg programe pas cu pas, ca stil de viata sanatos, in detrimentrul curelor de slabire rapida. Acestea sunt populare, dar nu aduc beneficii sanatatii.
In ce consta evaluarea nutritionala initiala?
Evaluarea initiala consta in 3 parti:
- Anamneza fizica si nutritionala
- Setarea obiectivelor nutritionale
- Elaborarea strategiei nutritionale
Scopul evaluarii nutritionale
Astfel, scopul meu de nutritionist este sa identific:
- Ce/ Cum/ De cate ori mananca persoana
- In ce momente mananca
- Cum se simte (fizic) inainte si dupa ce manca
- Cum se simte emotional inainte si dupa ce mananca
- Cum si cat doarme
Instrumente folosite in evaluarea nutritionala
Pentru a putea identifica toate aceste informatii, clientul primeste o baterie de teste de nutritie pe care este invitat sa la completeze. Aceste teste au rolul de a identifica:
Rolul testelor de nutritie
- Dezechilibrele fizice (autodiagnostic) pe baza simptomelor pe care le simte persoana, ca de exemplu: inflamatii, mucus in exces, tulburari digestive, dezechilibre ale sistemelor si organelor interne;
- Dezechilibre in relatia cu mancarea: identificarea poftelor alimentare, mancatul compulsiv, mancatul pe fond emotional
- Convingerile limitative pe care le are persoana in raport cu mancarea si greutatea corporala.
Quantum Analyzer in evaluarea dezechilibrelor fizice
In ceea ce priveste dezechilibrele la nivel fizic folosesc Quantum Analyzer, un aparat de diagnoza prin biorezonanta magnetica care ajuta la evaluarea starii de sanatate a organismului, prin folosirea tehnologiei electromagnetice.
Tot in aceasta etapa clientul este cantarit si masurat (masuratorile includ toate partile corpului: glezne, gambe, coapse, talie, stomac, brate, incheieturi, piept).
Setarea obiectivelor
Odata identificate toate aceste informatii, clientul este invitat sa isi seteze obiectivele nutritionale. Rolul meu aici este sa il ghidez si sa il ajut sa isi seteze obiectivele SMART (realizabile, masurabile, realiste) in functie de nevoile lui personale, dar si stilul de viata.
La finalul consultatiei, elaborez cu sprijinul si in acord cu clientul, strategia nutritionala potrivita pentru el si, de asemenea, stabilim numarul de sedinte necesare pentru atingerea obiectivelor setate dar si frecventa intalnirilor de la cabinet.
Ce primesti in urma primei evaluari nutritionale si ce asteptari sa ai ?
La finalul primei sedinte, clientul primeste o mapa de lucru ce contine:
- Obiectivele setate si actiunile pe care le va intreprinde persoana in perioada urmatoare
- Jurnalul alimentar
- Jurnalul emotiilor asociate fiecarei mese
- Exercitii personalizate de coaching nutritional
Nutritionistul tau – Anca Alungulesei
Suntem ceea ce gandim si mancam. Iar daca simti ca ai nevoie de o schimbare in alimentatie si sa alegi un nou stil de viata