Durerile de Spate. Simptome. Localizare și tipuri. Cauze. Tratamente și terapii. Recomandări

dureri de spate

Durerile de spate reprezintă o afecțiune destul de frecventă pentru multe persoane. Oricare ar fi vârsta sau starea de sănătate, fie că suntem tineri, adulți sau seniori, cu toții am suferit cel puțin o dată de un episod de dureri de spate, care au persistat mai multe zile. În multe cazuri ele sunt doar simptome ale unor probleme de sănătate, care au dispărut în câteva zile sau săptămâni sau ne-au trimis la medic.

Pentru a avea o imagine de ansamblu mai clară asupra durerilor de spate, cauzelor și tratamentelor și a ști ce avem de făcut în fiecare caz în parte, vom încerca să răspundem mai jos la următoarele întrebări:

  • Care sunt tipurile de dureri de spate și unde sunt ele localizate?
  • Care sunt cauzele potențiale  ale durerilor de spate?
  • Care sunt principalele tratamente și terapii complementare pentru durerile de spate?
  • Ce este osteopatia pentru dureri de spate?
  • Care sunt precauțiile și recomandările pentru dureri de spate?

Care sunt tipurile de dureri de spate și unde pot fi ele localizate?

Spatele este o structură complexă, ce include articulații, oase, ligamente, tendoane și mușchi, asigură poziția verticală a corpului și mobilitatea. Acest ansamblu permite deplasarea și o flexibilitate cât mai bună. Astfel ceea ce este denumit generic drept dureri de spate poate avea cauze și localizări multiple.

Putem resimți o durere de spate în zona superioară sau cervicală, în zona inferioară, lombară sau sacrală, la nivelul vertebrelor sau toracelui.

Cele mai frecvente afecțiuni acute sunt cele din partea cervicală sau lombară, deoarece aceasta sunt folosite cel mai des pentru o bună parte dintre activitățile zilnice și sunt cele mai vulnerabile la acțiuni și mișcări bruște.

În funcție de durată, dacă durerea persistă până în trei luni,  durerile de spate sunt acute și cronice, atunci când durează mai mult.

O clasificare sumară a durerilor de spate în funcție de localizare

În funcție de localizare, durerile de spate pot fi clasificate în:

  • Dureri de origine musculară, provocate de torsiuni, efort, o poziție incorectă;
  • Dureri de origine nervoasă, care pot avea drept cauză o tasare a unui nerv;
  • Dureri articulare, cauzate de afecțiuni ale discurilor intervertebrale;
  • Dureri de origine osoasă, cum este în cazul osteoporozei.

Care sunt cauzele potențiale ale durerilor de spate?

Cauzele durerilor de spate pot fi numeroase. Ele pot fi generate de acțiuni dintre cele mai variate, precum: simpla ridicare a unui obiect foarte greu, un exercițiu sportiv efectuat necorespunzător, o lovitură, o întindere musculară, o dislocare a unei vertebre, lezarea sau degradarea  articulatiilor etc.

Și înaintarea în vârstă este un factor care duce la creșterea frecvenței și intensității durerilor. Structura coloanei vertebrale, discurile, ligamentele și articulațiile trec printr-un proces de îmbătrânire și se uzează treptat. Astfel cu timpul, spatele poate să devină mai rigid, se se deformeze, să-și reducă din mobilitate și să doară tot mai des..

 

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate sunt:

  • Deplasarea sau ruptura unui disc intervertebral, care produce o presiune pe structura nervoasă medulară,  ce duce la durere;
  • Discuri bombate ( așa sunt denumite în limbaj comun, de fapt sunt discuri cu rebord circumferential mărit) caz în care nucleul intern al discului apasă pe structura fibroasă, ceea ce duce la o tensiune mai mare asupra unui nerv și, implicit, la o durere ascuțită și bruscă, ce ajunge în partea sciatică;
  • Curbarea anormala a coloanei vertebrale, precum în cazul cifozei, lordozei, scoliozei;
  • Osteoporoza, osteoartrita, osteoartroza și artrita reumatoidă, ce pot cauza probleme la nivelul vertebrelor și articulațiilor,  cu dureri ce iradiază în zona inferioară a spatelui;
  • Fibromialgia, ce cauzează durerea și rigiditatea și dureri la nivelul mușchilor, țesuturilor moi și spatelui.

Care sunt cauzele durerilor din partea superioară?

Durerile resimțite la nivelul gâtului sau în zona cervicală a spatelui sunt de cele mai multe ori generate de o poziție necorespunzătoare a capului sau de petrecerea multor ore în fața calculatorului sau într-un loc fix. Ele pot fi eliminate prin exerciții fizice specifice, prin masaj sau prin tratamente cu antiinflamatorii în ultima instanta.

Care sunt alte cauze ale durerilor de spate din partea superioară?

Alte cauze ale durerilor de spate pot fi deplasarea sau tasarea vertebrelor cervicale, toracale,  ruptura discului intervertebral, curbarea coloanei vertebrale etc. Pentru a vedea mai clar care este situația și a opta pentru o variantă adecvată de terapie sau tratament cel mai bine este recomandat să apelați la un medic specialist.

Ce este durerea de spate toracală?

Durerea situată în mijlocul spatelui sau între omoplati poate fi de mai multe feluri (ascutita, supărătoare etc) si poate indica de la disfuncții viscerale (ale organelor interne – inima plămâni, diafragma etc) până la probleme de ordin osteoarticular – degenerări, artrite, retrolistezis. etc.

Ce este durerea de spate lombară?

Ceea ce este cunoscut drept durere de spate lombară este acel gen de durere resimțit în partea inferioară a coloanei vertebrale. Este poate genul de dureri de spate cel mai frecvent și poate avea cauze multiple. Fie că este vorba despre o formă acută sau cronică, în funcție de intensitate și de durată, pentru o tratare rapidă și eficientă, cereți sfatul unui medic specialist.

Care sunt principalele tratamente și terapii complementare pentru durerile de spate?

Atunci când resimțiti dureri de spate acute,  în funcție de tip și intensitate, cu o formă de tratament și terapie adecvată, vindecarea poate dura de la câteva zile, până la trei luni. În caz de accidentare gravă, traume sau când suferința devine sâcâitoare și persistentă, prezența la medic este obligatorie.

 

Cât durează până la eliberare de dureri acute de spate?

Primul pas spre vindecare este alegerea unui tratament potrivit. Iar acest lucru nu poate fi făcut decât în urma unei evaluării medicale/osteopate și a stabilirii unui diagnostic cât mai corect.

Majoritatea durerilor acute de spate se ameliorează după cateva saptamani de tratament. Odihna, antiinflamatoarele nesteroidiene, calmantele ușoare și masajul terapeutic pot ameliora rapid problema.

Exercitiile fizice și durerile de spate

Cele mai multe tratamente pentru dureri de spate nu recomandă limitarea mișcării. Sunt indicate activitățile fizice ușoare, precum  mersul pe jos și exerciții fizice specifice. Trebuie limitate doar acțiunile care intensifică sau provoacă durere.

 Principalele terapii complementare pentru durerile de spate sunt:

  • Manipularea spinală sau a vertebrelor, ce presupune aplicarea la nivelul articulațiilor a unei forțe controlate conform cu biomecanica structurii ce urmeaza a fi manipulate, cu scopul de a repoziționa vertebrele deplasate etc. Manevrele pot fi realizate de osteopati, chiropracticieni, specialiști în fizioterapie.
  • Acupunctura, metoda tradițională chineză, care prin înțeparea meridianelor afectate, contribuie la refacere echilibrului energetic și a forței vitale Qi.
  • Yoga, practica indiană caracterizată prin combinarea exercițiilor fizice de întindere și flexibilitate cu meditația.
  • Terapia cognitiv-comportamentală, care are rolul de a ajuta pacientul să gândească pozitiv și să acționeze mult mai bine  la durere și astfel să ajute la recuperarea mai rapidă.
  • Masajului terapeutic pentru dureri de spate ce reduce inflamatia, îmbunătățește circulația locală și contribuie la relaxarea musculatură. Tehnicile bazate pe un masaj profund asupra unor puncte contribuie la diminuarea durerilor lombare.

Aceste tratamente și terapii complementare au un rol esențial în diminuarea durerilor de spate, în îmbunătățirea stării generale de sănătate și în diminuarea medicamentației necesare.

Ce este osteopatia pentru dureri de spate?

Osteopatia este o metoda de terapie a durerilor de spate în care practicienii acționează manual la nivelul mușchilor și articulațiilor pentru a trata disfunctiile și a restabili mobilitatea și funcționalitatea lor.

Tehnicile specifice includ întinderi, presiune ușoară și rezistență, manipularea coloanei vertebrale. Studiile clinice au dovedit că acest tip de terapie complementară reduce semnificativ durerile lombare și produce efecte pe o durată ce se poate întinde pe câteva luni.

Precauții și recomandări când aveți dureri de spate

Pentru a evita durerile de spate și recidiva lor este bine să fiți mereu precauți în mișcările pe care le faceți, în ridicarea bruscă a anumitor greutăți, în a petrece prea mult timp în picioare sau în fața calculatorului.

Masajul terapeutic și alte forme de terapii complementare, precum și realizarea unor exerciții fizice specifice pot contribui mult la diminuarea durerilor, la tratarea rapidă a problemelor apărute și la reducerea medicamentelor necesare.

Și cea mai importantă recomandare este ca, atunci când simțiți dureri intense și persistente, care nu cedează ușor să mergeți la medic și să solicitați o consultație de specialitate.

Osteomedicare

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Terapii Osteomedicare

Îți datorezi momente fără durere

Misiunea noastră este de a fi aliatul tău în menținerea sănătății tale zi de zi

ro_RORO