Durerile de spate. Cauze, simptome, tratament

Durerile de spate se numără printre cele mai frecvente cauze ale dizabilității la nivel mondial, iar statele cheltuie sume uriașe cu achitarea concediilor medicale, ceea ce face ca efectele asupra economiilor să fie însemnate.
durerile de spate

Dacă ne gândim că aproape nu există persoană care de-a lungul vieții să nu trăiască cel puțin un episod dureros la nivel cervical, toracal, lombar, sacral, ne putem face o imagine asupra gradului de răspândire a acestei afecțiuni.

Numită și lumbago, durerea de spate poate fi un simptom al mai multor probleme medicale. De obicei, rezultă dintr-o afectare a ligamentelor, mușchilor, nervilor, vertebrelor sau fasciilor.

Cauze

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate sunt leziunile musculare si ligamentare sau afectarea discurilor intervertebrale ori a fatetelor articulare asociate varstei. Alte cauze includ hernia de disc, stenoza spinală, fracturi prin tasari, degenerari, inflamatii, infectii, spondilolistezis, anterolistezis, retrolistezis etc

De asemenea, durerea de la organele din apropiere, cum ar fi rinichii, poate iradia și apar dureri ce pot fi confundate cu durerile provenite de la coloană. În lipsa afectiunilor neoplazice, infectioase sau inflamatorii, durerile  pot reflecta anomalii anatomice sau functionale. Totodată, ridicarea greutatilor, obezitate, lipsa conditiei fizice au un cuvant de spus in apariția durerilor de spate.

Simptome

Semnele fizice apar prin durere la nivelul muschilor paravertebrali sau a fatetelor articulare. Durerea declansata de miscarile spatelui poate fi foarte persistenta  si ascutita, pozitia antalgica fiind necesara prin cifozarea si  stergerea lordozei lombare normale, dar fara anomalii ale reflexelor sau deficite motorii ori sensitive.

In osteoporoza se verifica daca exista cifoza toracica, durere la percutia unei apofize spinoase pentru determinarea anumitor fracturi sau fisuri ale vertebrelor si, inclusiv, eliminarea riscului fracturarii coloanei vertebrale in zona toracica, coastelor sau, de ce nu, chiar a fracturii de sold.

Sciatica (durere dorso-lombara radiculara)

Este o durere acuta localizată sub nivelul genunchiului pe fata laterala a membrului inferior (provine de la vertebra L5)  sau gamba / zona posterioara (provine de la vertebra S1). De obicei, aceasta simptomatologie insoteste durerea lombara joasa. Pacientii acuza prezenta paresteziilor sau a deficitelor motorii. Aplecarea in fata, stranutul, tusea si efortul de defecatie agraveaza deseori durerea. In cazul in care  stranutul, tusea, etc  provoaca durereri la nivelul coloanei vertebrale, este necesara o investigatie amanuntita osteopata pentru determinarea corecta a cauzei.

Aceasta durere poate aparea de obicei in urma herniei unui disc intervertebral cu compresia sau tractiunea (stretchingul) uneia sau mai multor radacini nervoase  la personae cu varsta  >_50 de ani sau la persoanele care efectueaza  eforturi fizice  deosebite.

Hernia de disc

Hernia de disc este foarte probabila in prezenta urmatoarelor semne: atrofia gambei, reducerea capacitatii de dorsiflexie a gleznei, absenta reflexului achilian, testul Lasegue pozitiv (durerea membrului afectat la ridicarea celui sanatos ). Un test negativ face ca diagnosticul sa fie foarte putin probabil.

Stenoza spinală

Un alt sindrom este durerea dorsala sau a membrelor inferioare numită stenoza spinala lombara. Aceasta durere dorsala sau a membrelor inferioare cu ’’ pseudoclaudicatie’’   se manifestă in timpul mersului și este ameliorată în repaus, de flexia lombara( care decomprima maduva spinarii). Durere este vaga, dar de obicei bilaterala, cu parestezii in unul sau ambele membre inferioare. Aceasta durere este produsa de modificari degenerative hipertrofice ale uneia sau mai multor fatete vertebrale si de ingrosarea ligamentului, galben care determina ingustarea canalului spinal la nivel central sau la recesurile laterale. Aceasta este mai frecventa dupa varsta de 60 de ani. Ca semne fizice sunt de menționat postura, care poate fi manifestată prin flexie anterioara, deficitul motor al membrelor inferioare si atenuarea reflexelor.

Cum se ameliorează durerile de spate?

Sfaturi pentru ameliorarea durerilor de spate:

  • Rămâneți cât mai activ posibil și încercați să vă continuați activitățile zilnice – acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face, deoarece odihna pentru perioade lungi este probabil să înrăutățească durerea.
  • Incercați exerciții și întinderi pentru dureri de spate; alte activități precum mersul pe jos, înotul si yoga pot fi, de asemenea, de ajutor.
  • Folosiți pachete de compresie fierbinți sau reci pentru ameliorarea durerii pe termen scurt – le puteți cumpăra de la o farmacie sau o sticlă de apă fierbinte, o pungă cu legume congelate învelite într-o cârpă sau prosop vor funcționa la fel. NOTA: compresiile calde ajuta muschii care se afla in spasm/contracture, insa nu ajuta la problemele cauzate de discuri, ligamentelor sau, in cazul inflamatiilor, în aceste cazuri fiind nevoie de ceva rece pentru reducerea inflamatiei, respectiv a durerii.

Deși poate fi dificil, încercați să vă mențineți optimismul, întrucât știința a demonstrat că persoanele optimiste se vindecă mai repede. Nu neglijați odihna corespunzatoare, exercitiile adecvate, tratamentele manuale adecvate, etc.

De retinut

Durerea nu începe să se amelioreze în câteva zile. Este nevoie de timp și de mai multe tratamente osteopate.

Durerea te oprește să îți faci activitățile de zi cu zi – Ai rabdare. Citeste ceva, gandeste-te la ceva, ocupa-ti timpul cu ceva fara a face efort fizic prelungit.

Durerea este foarte severă sau se înrăutățește în timp –  Orice durere incepe sa se remita dupa 2-3 saptamani cu exceptia unor probleme structurale.

Dacă vă consultă un medic de familie, acesta vă poate îndruma la un medic specialist sau la un osteopat, kinetoterapeut, maseur  pentru ajutor suplimentar.

Prevenirea durerilor de spate

Este dificil să preveniți durerile de spate, dar următoarele sfaturi vă pot ajuta să reduceți riscul:

  • faceți exerciții și întinderi regulate pe spate – un medic de familie , osteopat sau un kinetoterapeut pot fi în măsură să vă sfătuiască cu privire la tipurile de exerciții pe care să le realizatiți zilnic;
  • rămâneți activ – exercițiile fizice regulate vă pot ajuta să vă mențineți spatele puternic; adulții sunt sfătuiți să facă cel puțin 150 de minute de exerciții pe săptămână;
  • evitați să stați perioade lungi;
  • aveți grijă când ridicați greuttăți- citiți câteva sfaturi de ridicare sigure;
  • verificați-vă postura când stați, când folosiți computerul sau tableta și când vă uitați la televizor;
  • asigurați-vă că salteaua de pe pat vă sprijină spatele în mod corespunzător;
  • pierdeți în greutate printr-o combinație între o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate dacă sunteți supraponderal – a fi supraponderal vă poate crește riscul de a dezvolta dureri de spate;

Pentru a trata durerile de spate vă recomandăm să programați o consultație.

Osteomedicare

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Terapii Osteomedicare

Îți datorezi momente fără durere

Misiunea noastră este de a fi aliatul tău în menținerea sănătății tale zi de zi

ro_RORO