Dicționar termeni

Dicționarul de termeni din această pagină vine în întâmpinarea celor care doresc să cunoască și să înțeleagă, pe scurt, limbajul utilizat de noi.

Aceasta afecţiune  este reprezentată de alunecarea  discului către anterior, în urma unui traumatism sau a unei mişcări incorecte însoţite de slăbirea capsule ligamentare,  leziuni cronice etc.

Aceasta afectiune  este reprezentata de alunecarea  discului catre posterior, in urma unui traumatism sau a unei miscari incorecte insotite de slabirea capsule ligamentare,  leziuni cronice etc.

Aceasta afectiune poate fi idiopatica(cauze necunoscute) sau  survenita in urma unui traumatism si se manifesta prin  curbarea incorecta a coloanei vertebrale. Tratamentul precoce al acestei afectiuni este deosebit de important.

Aceasta afectiune intereseaza foarte mult postura pacientului anormalizand pozitia sa in statica si locomotie.

Este o boala inflamatorie numita si reumatism, provocand o umflare dureroasa cronica, care poate duce la eroziunea osoasa si la deformarea articulatiilor.

Aceasta afecţiune  produce distrugerea ţesuturilor şi articulaţiilor cât şi deformarea lor, mai apoi instalanduse durerea în locul afectat , rigiditatea şi diminuarea mobilităţii. Cauzele ei sunt multiple precum: ereditatea, nutriţia, dereglări endocrine, metabolice, etc.


Este o “boală”a vârstei fiindcă ea apare mai târziu la persoanele  în vârstă şi constă în degenerarea progresivă a ţesuturilor, articulaţiilor, modificări degenerative ale cartilajului articular vertebral, etc.

Aceasta afecţiune are ca şi simptome dureri și spasme musculare, însoţite de rigiditate, totodată oboseală cronică și hipersensibilitate. Acest sindrom dureros afectează structurile articuare cât şi ţesutul conjunctiv denumit şi fascie.

Îngroşarea acestui ligament poate afecta  mecanic rădăcinile nervoase ale nervilor. Hipertrofia lui  se datorează instabilităţii vertebrale, a ţesutului gras în exces, fibrozei,etc.

Este adeseori asociat cu osteoartrita şi uneori este localixat inclusive în faţetele articulare. Aceasta este una din cauzele des întâlnite a radiculopatiei şi a durerilor de spate.

Constă într-o eroare de dezvoltare embriologică. Aceasta malformaţie se prezintă sub forma sudării dintre sacru şi vertebra L5 deci sacralizarea vertebrei L5 sau apariţia celei de a 6 –a vertebre lombare. În mod normal sunt 5 vertebre lombare. Spina bifidă este un exemplu de malformaţie deasemeni.

Scăderea densității și respectiv rezistenței oaselor, care ar putea genera in timp fracturi de vertebre de șold etc

Fracturile şi subluxaţiile  vertebrelor  pot afecta foramenele  intervertebrale, nervii cât şi funcţionalitatea muşchilor alături de  lezarea ligamentelor și a structurilor capsulare.structurilor capsulare.

Cifoza, scolioza, lordoza creează presiune inefala asupra vertebrelor, mușchilor, structurilor moi si a sistemului fascial, tendoanelor și ligamentelor implicate

Poate fi declanșată de efortul fizic, suprasolitări,  ridicarea în exces a greutăților, mișcări de răsucire bruscă din talie, traumatisme etc.

Este durerea de spate, determinată de modificarea biomecanică a centrului de greutate a corpului din cauza creșterii continue a fătului şi modificării poziţiei bazinului în statică, ortostatism şi locomoţie.

Colica renală poate fi  asociată cu durerile de spate însă consistenta să dureroasă este diferită de  simpla lombosciatica

Degenerările  discurilor pot apărea la orice vârstă. Aceste degenerări  se întâlnesc la majoritatea populaţiei globului  în diferite grade. O biomecanică incorectă  sau o compensare pe o perioadă lungă de timp însoţită de deshidratare cronică, poate conduce la degenerarea discurilor intervertebrale.  Aceasta degenerare este un process relative natural datorat vârstei. Nu multă lume însă  are şi simptomele degenerării, adică a dureri ce indică această. Aceasta degenerare atrage după sine inflamaţie şi instabilitate vertebrală

Calcefierile ligamentelor se pot întâlni în anumite condiţii şi se pot decela radiologic.

Aceste întinderi sunt des intlnite la sportivi şi nu numai. Activităţile fizice incorecte ce implică folosirea sistemului osteo-articular la maximul sau de funcţionalitate pot să genereze întinderi ligamentare. Aceste tipuri de întinderi se mai întâlnesc şi la persoanele supraponderale.

Este  infectarea acută sau cronică a osului.

 

 

 

Sunt 12 vertebre toracice ce  completează scheletul axial al coloanei vertebrale. De aceste vertebre  se articulează coastele, care intra în componenţa cutiei toracice cu rol de protecţie a organelor continute, respectiv inima, plamanii, aorta, vena cava, esofagul, trahea, mediastinul etc.

Fracturile pot fi traumatice sau non-traumatice. Pot apărea instantaneu la persoanelor în vârstă datorită fragilităţii şi este recomandat sfatul medicului şi repaus până când osul se vindecă. Fracturile trebuie în majoritatea cazurilor imobilizate.

Se mai numeşte şi sindromul sau boala Bekhterev sau boala Marie Strumpell. Este o formă de spondiloartrita, şi în principal o boală autoimună care se prezintă prin inflamaţie cronică ce se localizează  mai întâi în  articulaţiile sacroiliace afectând apoi  toată coloana vertebrală diminuând mobilitatea şi elasticitatea acesteia.

Este caracterizată prin deformarea coloanei vertebrale şi este prezenta mai ales la băieţi cu vârste cuprinse între 11 – 17 ani,  accantuand curbura  vertebrelor toracale,  realizând o hiper-cifoza şi joncţiunea toracolombara. Cauzele acestei boli nu este pe deplin cunoscute.

Aceasta este o boală degenerativă a articulaţiilor. Înainte de vârstă de 45 de ani apare la bărbate iar după 55 de ani apare cu precădere la femei   datorită menopauzei. Cartilajul articular începe să se degenereze  până la pierderea sa completă ajungând că oasele să se  atingă între ele provocând durere, şi incapacitatea de a flosi respectivă articulaţie.

Aceste hernieri  de diverse grade pot  prolapsa în canalul medular care apoi produc dureri şi efecte specifice. Adeseori aceste tipuri hernieri au origine traumatică.

Artroza faţetelor articulare poate surveni  din caua osteoartritelor şi a degenerărilor discale. Durerile ce provin de la faţetele articulare  sunt semnificative,  reduse în prima parte a zilei respective dimineaţa şi se pronunţă intens până spre seară.  Răsucirea sau  aplecarea pot exacerba durerea.

Zona zoster este foarte dureroasă şi constă în reactivarea virusului varicella – zoster localizat în rădăcina ganglionului dorsal. Factorii de risc al dezvoltării sale este înaintarea în vârstă, expunerea la acest virus în timpul vieţii intrauterine şi imunosupresia. Afectează pielea şi mai ales se poate observa sub forma pe suprafaţa unui dermatom.

Vertebrele cervicale sunt în număr de 7 începând cu prima vertebră C1 denumită şi Atlas pe care se  aşează şi osul occipital sau baza craniană în condilii săi articulari. Aceste 7 vertebre au o mobilitate deosebită şi  oferă craniului posibilităţi exstinse de mişcare  şi suport.

Stenoza cervicala se refera la  compresia nervilor cervicali  datorita degenerarii tesuturilor, proces ce apare in mod automat cu trecerea anilor.

Acest tip de artrita afecteaza de obicei femei si barbati cu varste cuprinse intre 25 si 55 ani fiind o boala autoimuna, etiologia sa fiind inca necunoscuta.

Instabilitatea atlanto-axiala  este caracterizata de o miscare excesiva a articulatiei  dintre atlas si axis(vertebra C1 si C2) ca si rezultat al anormalitatii osoase sau ligamentare.

Vertebrele cervicale incep sa se degenereze odata cu trecerea anilor. Odata cu degenerarea  cartilajiilor, capacitatea de absorbtie a socurilor scade si astfel pot aparea dureri locale.

Osteoartrita poate  cauza compresia esofagului datorita osteofitelor si a subluxatiilor vertebrale cervicale. Aceasta compresie poate cauza disfagie si dificultatea de a inghiti, cat si  durere ce se poate proiecta de la esofag spre piept, pana la jonctiunea gastrica.

In cazurile de artoza severa la nivelul vertebrelor cervicale, migrarea vertebrei C2 poate fi observata, prezentand sau nu semne neurologice. Aceasta problema este adeseori intalnita in artrita reumatoida severa.

Artera vertebrala  are origine in artera subclavia ascensionand prin foramenele transversale ale  celor 6 vertebre cervicale superioare catre foramen magnum si artera bazilara. Se intalnesc adeseori anomalii la nivelul acestei vertebre, precum  diferente in diametru,  sau dezvoltari ale unor malformatii genetice etc. Ocluzia acestei vertebre este si ea intalnita si are semnele si simptomele sale care o diferentiaza de alte patologii.

Aceasta disectie apare cand  tunica intima a arterei se rupe, permitand sangelui sa  intre intre tunica intima si urmatorul tesut ce formeaza artera si anume tunica medie. 

Cand capul este inclinat intr-o parte in mod traumatic, nervii plexului brahial au de suferit o compresie si o intindere in acelasi timp.  Durerea poate fi  asemeni unei arsuri, gadilaturi si amorteli ce pot parea de-alungul mainii si a bratului.

Este reprezentat  de o infectare cu virusul Herpes zoster a radacinii nervoase care  se dezvolta in  radacina ganglionului nervos cauzand dureri severe si actiunea sa asupra dermatomului etc.

Radiculopatia cervicala implica schimbari de ordin motor si  senzitiv  al extremitatilor superioare, respectiv brate si maini,  datorate compresiei  radacinilor nervoase cervicale.

Este o imagine clinica ce urmeaza unei traume ce nu implica  durere imediata. In cazurile severe aceasta etiologie post-traumatica poate include durere si intepenirea severa a vertebrelor cervicale superioare/inferioare.

Celulita – sau „pielea cu aspect de „coajă de portocală” reprezinta modificarea pielii ca urmare a acumulării de grăsime subcutanată.  Factorii ce influentează aparitia ei sunt : aportul caloric prea mare, aport de zahăr crescut, retenţia de apă, dezechilibre hormonale, hipotiroidie etc.” .

Terapii Osteomedicare

Îți datorezi momente fără durere

Misiunea noastră este de a fi aliatul tău în menținerea sănătății tale zi de zi

ro_RORO