Cifoza

Cifoza reprezinta o deformare a coloanei vertebrale care presupune accentuarea curburii dorsale sau cocoasa. In aparitia cifozei pot fi implicati mai multi factori. Unii dintre acestia pot fi corectati, insa altii nu pot fi influentati in nici un fel. In ultima categorie se incadreaza factorul genetic, cum este cazul in cifoza Scheuermann.
masaj de relaxare si cifoza

Cifoza reprezinta o curbare antero-posterioara a coloanei vertebrale toracale , ce afectează coloana dorsală între cei doi omoplaţi, rotunjind spatele şi proiectând gâtul în faţă.

Cifoza si factorii de risc

Factorii de risc ai cifozei posturale sunt reprezentati in special de postura incorecta si de slabirea fortei musculaturii spatelui, in special a musculaturii extensoare.

Postura incorecta este intalnita adesea la copii, atunci cand stau la masa sau in banca, la scoala. Postura aceasta, cu umerii adusi in fara, este intalnita adesea si la adult, mai ales la cei care lucreaza mult timp sezand pe scaun. Sedentarismul, si mai ales lipsa exercitiului fizic, slabesc musculatura in general si pe cea a spatelui, in special, si reprezinta factori de risc aditionali pentru cifoza posturala.

Un alt factor de risc important pentru aparitia cifozei este deficitul nutritional. Acesta este mult mai evident la copilul in crestere. In perioada de crestere resursele organismului sunt consumate foarte rapid si din acest motiv este necesara suplimentarea nutritionala, mai ales cu calciu si vitamina D. Daca aceasta suplimentare nu se realizeaza, se poate instala rahitismul.

Rahitismul este caracterizat printr-o mineralizare neadecvata a scheletului, inclusiv vertebrele. Acestea nu mai au rezistenta normala si au tendinta de a se inclina anterior, astfel apar deformarile coloanei vertebrale (cocoasa).

La adult, factorii de risc ai cifozei sunt reprezentati in special de factorii de risc ai osteoporozei. Si aici intervin deficitele nutritionale, desi adultul nu mai are acelasi necesar crescut de calciu si vitamina D.

Cel mai frecvent factor de risc al osteoporozei este varsta inaintata, la barbati, si menopauza, la femei. Pana la varsta menopauzei scheletul femeii este protejat impotriva demineralizarii, de hormonii estrogeni. Dupa instalarea menopauzei, se pierde protectia estrogenica si, din acest moment, osteoporoza se instaleaza intr-un ritm accelerat. De aceea, femeile sunt mult mai sever afectate de osteoporoza si tot din acest motiv, sexul feminin reprezinta inca un factor de risc pentru aceasta suferinta.

De evitat

La copii  este importanta evitarea ghiozdanelor prea mari sau prea incarcate si grele. Acestea favorizeaza aparitia cifozei posturale. Copiii trebuie invati care este pozitia corecta in banca sau pe scaun, la masa si trebuie incurajati sa o adopte.

Alimentatia trebuie sa fie echilibrata. Mai ales la copilul mic, trebuie evitat excesul de alimente fainoase, deoarece acesta reprezinta principala cauza de deficit de fier. O stare de nutritie buna va putea sustine o dezvoltare armonioasa a scheletului si a masei musculare.

Mai tarziu, pe masura ce copilul creste, este de dorit sa urmeze in mod constant o forma de antrenament fizic. Acesta nu trebuie sa fie prea sever si strict, dar nici prea lejer si are ca scop dezvoltarea masei musculare si prevenirea cifozei, care apare ca urmare a cresterii accelerate la copiii cu masa musculara slab dezvoltata.

In primul rand, in cifoza trebuie evitata postura incorecta. Cei care au cifoza trebuie sa evite pe cat posibil situatiile care favorizeaza postura incorecta. Daca lucreaza intr-un birou, trebuie sa ia pauze frecvente, in care sa faca macar cativa pasi.

Recuperarea medicala, in general, si kinetoterapia, in mod special, reprezinta cea mai importanta parte a tratamentului in cifoza, cu putine exceptii. Desigur, nu poate inlocui o interventie chirurgicala sau ortopedica, atunci cand acestea sunt necesare, si nici terapia medicamentoasa, in acele cazuri selectionate, care raspund mai bine.

Masajul poate fi de mare ajutor in tratamentul cifozei sau cifoscoliozei. Tehnicile de masaj sunt eficiente numai daca sunt efectuate de un kinetoterapeut cu experienta.

Masajul, insa, reprezinta o forma de terapie auxiliara. Cea mai importanta in corectarea cifozei, ramane gimnastica medicala.

Paul Caradan

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Terapii Osteomedicare

Îți datorezi momente fără durere

Misiunea noastră este de a fi aliatul tău în menținerea sănătății tale zi de zi

ro_RORO